Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Tuvalet Eğitimi, Ada Deniz 2 yaşına yaklaştığı aylarda artık altını bezletmek istemiyordu. Her bir alt açma maceramız 10 dakika sürüyor, altını açtığmız anda ayaklanıp kaçıyordu. Bezinin kuru kaldığı süre oldukça uzamıştı, sabahları uyandığında bezi kuru kalkıyor ayaklanınca ıslanıyordu. Bu işaretleri doğru algılayıp, Ada Deniz’i bezden kurtarma operasyonunu başlatmak üzere düğmeye bastım. Öncelikle bu konu hakkında yazılmış yazıları, paylaşılan deneyimleri okudum. Hepsinde verilen ortak mesaj; tuvalet eğitimi zor bir süreçtir, SABIRLI ve KARARLI olmayı gerektirir. Her şeyden önce kendinizi iyi hissettiğiniz bir dönemde bu süreci başlatın. İşinizle, evinizle ya da sağlığınızla ilgil problemleriniz varsa bu dönemde böyle stesli bir eğitimi kaldıramazsınız.Rahat olun mümkünse yaz aylarını seçin hatta tatil öncesine denk getirin.Eviniz bahçeli ise işiniz çok daha kolay, salın gitsin 😄 Bir iki hafta da bu eğitimin tamamlanacağını düşünüp kendinizi rahatlatmaya çalışın. Tam oldu öğrendi derken bir anda çocuğunuzu evin orta yerinde aykta durur halde, altında minik bir göl birikintisi ile bulabilirsiniz.

Emin olun bunların hepsi geçecek, öğrenecek ve alışacak. Unutmamanız gereken tek şey sakin olmak, yılmamak ve umutsuzluğa düşmemek. Tuvalet eğitiminin korkutucu bir şey olmadığını çocuğunuza inandırmak ve onu motive etmek.

İlk olarak eğitim öncesi hazırlıklardan bahsedeyim size;

  • Evinizdeki tuvalet sayısı kadar klozet adaptörü alın. Çocuğunuz klozete otururken kendini güvende hissetmeli. Piyasada onlarca çeşidi olan bu adaptörlerden; sağlam, klozet kapağınızın ebat ve biçimine uygun olanı alın. Mümkünse üzeri yumuşak olsun, sert adaptörler tenlerinin tahriş olmasına,ezilmesine ve kızarmasına  neden oluyor.

  • Seyyar tuvalet (oturak/lazımlık diye bildiğimiz); önemli bir araç! İlk günlerde minik yavrunuz hemen klozete oturmak istemeyebilir. Ona, çişi geldiğinde altına değilde klozete gidip oraya yapmasını öğretmek istiyorsanız, öncelikle onu tuvalete yönlendirmenin yollarını bulmalısınız. İşte bu seyyar tuvaletler burada devreye giriyor. Yazımın devamında bu konuyu daha detaylı anlatacağım. İlk haftalarda gittiğiniz yerlere bu oturağı taşıyın. Klozetle yeni yeni tanışan minikler farklı mekanlardaki tuvaletleri yadırgayıp oturmak istemiyorlar. Büyük tuvaletini yapacağı zaman lazımlığa bir poşet geçirirseniz temizlik aşamasında çok rahat edersiniz.

  • Uyurken yaşanabilecek kazaların etkisini azaltmek için, çarşafının altına sermek üzere büyük boy alt açlardan alın. Bu konuda Dalin’in (60*90 cm) örtülerini tek geçiyorum. Ebatları oldukça büyük, ortalama bir bebek karyolasını 3 tanesi ile tamamen kapatabiliryorsunuz. İlk zamanlarda gece uykusunda altına kaçırması halinde bu alt açlar yatağın kirlenmesine engel oluyor. Yatağın üzerine bir kat alez geçirip üzerinede bu örtülerden örtüp çarşafınız ile iyice sabitlerseniz emin olun yatak bir damla bile ıslanmayacaktır.

  • Artık  alttan çıt çıtlı badilere elveda. Atlet ve külod giymeye başlayabilir minik yavrunuz. Bol bol iç çamaşırı alın (inanın ilk zamanlar o kadar çok değiştireceksiniz ki, gidip birkaç tane daha almak isteyeceksiniz) Ben bu konuda çok heyecanlanmıştım. Kızıma çeşit çeşit çamaşırlar alıp hem Ada’yı hem de kendimi motive ettim.

  • Kolay giyilip çıkabilen giysiler giydirin. Kısa sort ve taytlar ideal.

  • Etiketler, çıkartmalar, minik ödüller… Çocuğunuz tuvalette oturup beklemeyi hiç sevmeyecektir. Onların bu sürede dikkatini çekecek bazı yardımcı arkadaşlara ihtiyaç var. Etiketler bu konuda oldukça işe yarıyor. Her tuvalet sonrasında bunları bir kartona ya da direk tuvaletinizin duvarına yapıştırın. Bir sonraki deneyim için etkileyici bir motivasyon olacaktır.

  • Evinizdeki fazla halı, kilim paspastan kurtulun. Bunları bir süreliğine rafa kaldırın. Ne kadar boş zemin o kadar az kaza demektir. Yaz dönemlerinde havaların sıcak olması nedeni ile bu durum sizi çok rahatsız etmeyecektir. Zemini temizlemek, halı kilim silmekten çok daha kolay.

  • Bol miktarda ıslak havlu/mendil. Her bir tuvaletinizde hazırda bulunsun lazım olacaktır.

  • Kullan at naylon eldiven ve yer bezleri. Kaza sonrası temizliklerde çok gerekli olacaklardır.

  • Son olarak; Piyasada ‘’alıştırma külodu’’ diye geçen çamaşırlardan aldım ancak hiç kullanmadım (iyi ki de kullanmamışım çünkü bunların sağlığa zararlı olduğu ortaya çıktı daha sonra) Okuduğum bazı makalelerde bu külodun bezden hiçbir farkı olmadığını yazıyordu. Bırakın çocuk altına yaptığında bacaklarının ve kıyafetlerinin ıslandığının farkına varsın, bu rahatsız edici duruma düşmemek için tuvaleti geldiğinde klozete oturmayı istesin.

İkinci olarak size süreç yönetiminden bahsedeyim;

Evde eşiniz, bakıcınız ya da yardım aldığınız kim varsa hep birlikte aynı kararlıklıkta olun. Kullandığınız dil, söylemleriniz ve motive araçlarınız aynı olsun. Biz bir cumartesi sabahı başladık eğitimimize.

İlk olarak Ada Deniz’e yeni durumdan bahsettik. Artık bez kullanmayacağını, tuvaletini klozete yapması gerektiğini anlattık. Çişi ya da kakası gelirse bize haber vermesini hemen koşup klozete oturmasını istedik. Bundan sonraki görevler anne/babaya düşüyor. İlk gün her yarım saatte bir tuvalete gitmekte fayda var. Sonra bu süre 1 saate ve 2 saate çıkacaktır. Çocuğunuzu çok sıkmadan, zorlamadan, korkutmadan tuvalete yönlendirin ve onu her seferinde de alkışlayıp tebrik edin. İlk günü  ufak bir kaç kaza ile atlattık. Ada çişi geldiğinde haber veriyordu ancak o anda altına da yapıyordu ona kızmadan çişini söylediği için kendisini kutladığımızı belirttik. Bu olumlu geri bildirimler bu sürecin korkulacak bir şey olmadığını anlamasına yardımcı oluyor. Bırakın ilk başlarda sadece size haber versin, bu çok büyük bir adım. İkinci olarak onu tuvalete yönlendirmeye çalışın, size haber verdiğinde hemen koşa koşa klozetin yanına gidin. Ada ilk başta klozete oturmak istemedi.
Oturağını klozetin hemen yanına koyduk, onun yanına gidip ayakta çişini yapmaya başladı. Bir iki gün bu şekilde geçirdik. 3 gün Ada oturağına oturup tuvaletini yapmaya başlamıştı. 4. Gün artık klozeti de kullanması yönünde teşvik ettik. Oraya oturunca güzel etiketler, çıkartmalar piyasaya çıktı ve oturma süremizin uzamasını sağladı. Tuvalet eğitimindeki önemli bir diğer konu ise; gece bezini de aynı anda bırakmanız. Biz beze veda ettiğimiz andan sonra bir daha hiç bez kullanmadık. Gece yatmadan tuvalete gidip,öyle uykuya geçtik. Gece saatimi kurup her saat başı gidip altını yokladım, farkında olmadan altına yapıp ıslak ıslak uyumaması için. Bu çok önemli bir detay, ıslak uyumak çok ciddi hastalıklara neden olabilir, bu nedenle kontrolü uzun bir süre bırakmayın.

Gece kendiliğinden uyanıp çiş diye seslendiği anlarda hemen yanına koşup onu tuvalate götürdüm. Her zaman doğru alarm olmayabiliyor. Çiş diye gittiğimiz çoğu sortiden boş döndüğümüzde oluyordu. Bir haftanın sonunda artık tuvalet eğitiminin %80 tamamlamıştık. İlerleyen günlere yaz tatili programlarımızın denk gelmesi ile çalışmalarımız iyice pekişti. Bugün geldiğimiz nokta ise; Ada Deniz genelde tuvaletini söyleyip haber veriyor, hatta bazen oyun olsun diye klozete oturduğu oluyor. Gece yatmadan önce en sevdiği şey tuvalete gidip orada bizimle sohbet etmek (bunu uykudan kaçtığı için yapıyor aslın da) Arada küçük kazalar olmuyor değil, bunlara çok takılmamak gerek zamanla onlarıda yeneceğimize eminin.

Bezden kurtulmak çocuklar için çok büyük bir rahatlık. Pişik yok, terleme yok ıslaklığın verdiği huzursuzluk yok.Tuvalet eğitimi ile çocukların yaşamında bir çağ kapanıp yeni bir çağ başlıyor. Anne/baba açısından bakarsak bez masrafına son vermenin dayanılmaz hafifliği paha biçilemez. Seyahat ederken bezlerin ve ilgili aparatların kapladığı yerden tasarruf etmek gibisi yok. Son olarak bunu da söylemeden geçemeyeceğim; artık her gittiğiniz yerde tuvaletleri bolca ziyaret edeceksiniz, bazen defalarca boşuna gidip geleceksiniz, anne çişşşş, ande kaka … anneeee çişşşş. Tam yemeğinizi yerken, çayınızı içerken, en güzel sohbetinizin ortasında ya da dizinin en heyacalı yerinde bu sesi duymaya hazır olun … Anneeeeee çişşşş 😄 😄 😄

Licensed under CC BY-NC-SA 4.0
Son güncelleme 07 Mar 2016 14:33 UTC
comments powered by Disqus
Hugo ile oluşturuldu.
Stack teması Jimmy tarafından tasarlandı